Old Pulteney 17-letni / 46%/ 0,7l

Producent: Old Pulteney
  • Old Pulteney 17-letni / 46%/ 0,7l
348,00 zł
/ szt.
Cena brutto. Do ceny należy doliczyć koszty wysyłki.
In stock
  • facebook
  • twitter
  • pinterest
  • googleplus1

Destylarnia Pulteney produkuje whisky od 1826 roku z 20-letnią przerwą w latach 1930-1951. Aż do końca XX wieku tamtejszy single malt trafiał na rynek za pośrednictwem Gordon & MacPhail (w serii Distillery Labels), dopiero dwa lata po przejęciu zakładu przez Inver House Distillers, w 1997 roku, ukazała się oficjalna edycja 12 years old. Wersja 17-letnia debiutowała w 2004, zestawiona z destylatów starzonych głównie w beczkach po bourbonie (ok. 90%), pozostałe 10% przypadło w udziale beczkom po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. W ostatnich latach sprzedaż marki Old Pulteney wzrosła do 550 tys. butelek rocznie, co plasuje ją w pierwszej dwudziestce najlepiej sprzedawanych single maltów.

 

Aromat: wyrazisty, świeży i owocowy z wyczuwalną nutą słonawą, winogrona, melon kasaba, gruszki, wanilia, toffi, ślady siana, morskich wodorostów i wosku.

 

Smak: łagodny, lekko oleisty, jabłka, gruszki, pomarańcze, wanilia, słodkie płatki śniadaniowe, cynamon, gałka muszkatołowa, nieco lukrecji, dębowych tanin i szczypta soli (wszystko w pięknej harmonii).

 

Finish: długi, zdominowany przyprawami korzennymi, z nutami dębu i soli.

 

 

Pulteney Distillery has been producing whisky since 1826, with the period of closure from 1930 to 1951. The distillery did not release official bottlings until the late 1990s, prior to that Old Pulteney brand was part of Gordon & MacPhail Distillery Labels range. Inver House purchased the distillery in 1995 from Allied Domecq and two years later introduced 12 years old single malt. The 17 years old expression was launched in 2004; in contains whisky aged predominantly in ex-bourbon barrels (about 90%) with remaining 10% split between ex-Oloroso and ex-Pedro Ximenez sherry casks. In recent years Old Pulteney brand climbed into top 20 best selling single malts with annual sales north of 550 000 bottles.

 

Nose: clean, fresh and fruity with distinctive salty notes, honeydew melon, pears, apricots, grapes, touch of seaweed, toffee, vanilla, hints of hay and beeswax.

 

Palate: smooth, slightly oily, apples, pears, oranges, vanilla, sweet cereals, nutmeg, cinnamon, some licorice and tannins and dash of salt (all in perfect harmony).

 

Finish: long with lingering spices, oak and salty tang.

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

E-mail:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Pytanie:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem