Benromach 5-letni / 40% / 0,7l

Producent: Benromach
  • Benromach 5-letni / 40% / 0,7l
164,00 zł
/ szt.
Cena brutto. Do ceny należy doliczyć koszty wysyłki.
In stock
  • facebook
  • twitter
  • pinterest
  • googleplus1

Wygląda, że najmniejsza gorzelnia z okręgu Speyside zdecydowała się przeciwstawić rynkowemu trendowi i ujawnić wiek swej najmłodszej whisky – posunięcie, które zapewne ucieszy konsumentów. Benromach 5 years old zastąpił w 2014 roku wersję Traditional, butelkowaną bez określenia wieku. Większość destylatów (80%) starzona była w beczkach po bourbonie, pozostałe 20% w beczkach po sherry. Whisky tę można by nazwać The Italian connection – w latach 60. do 80. Włosi gustowali w młodych single maltach, a o prymat na rynku konkurowały 5-letnie Glen Grant, Balblair, Aberlour czy Bushmills.

 

Aromat: lekki, słodowy, trawa cytrynowa, delikatny oddech ziemi, cytrusy i zwiewny ślad torfowego dymu.

 

Smak: łagodny, źdźbła trawy, słodkie płatki zbożowe, wanilia, młody dąb, szczypta pieprzu i lukrecji.

 

Finisz: dość długi, dębowy, trawa cytrynowa i zioła z ogródka.

It looks like the smallest distillery in Speyside decided to go against the market trend and put the age statement on their youngest expression. We are most certain that such move will be greatly appreciated by whisky consumers. The 5 years old was introduced in 2014 as a replacement to NAS Traditional. The majority of whisky (80%) was aged in ex-bourbon cask with remaining 20% ex-sherry. The 5 years old sounds like “The Italian connection” – from the 1960s to late 1980s Italy was a big market for young single malts and 5 years old expressions of Glen Grant, Aberlour or Balblair paved the road for the future success of the category.

 

Nose: light and malty, lemon grass, delicate earthy notes, citrus and distant peat smoke.

 

Palate: smooth, slightly grassy, sweet cereals, vanilla, green oak, hints of pepper and licorice.

 

Finish: medium long, oaky, lemon grass and traces of garden herbs.

Opinie użytkowników
Zapytaj o produkt:

Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe.

E-mail:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
Pytanie:
To pole jest wymagane do złożenia zamówienia.
pola oznaczone - To pole jest wymagane do złożenia zamówienia. - są wymagane
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Rozumiem